2011-04-08 00:18:06• hírek • kocsis zoltán

Kiütött a Porto, a Benfica és a Villarreal

Akárcsak a Bajnokok Ligájában, úgy az Európa-ligában is már a negyedöntők odavágóin eldőlni látszik három párosítás sorsa: nehéz elképzelni ugyanis a PSV három, a Szpartak Moszkva és a Twente pedig négy gólos hátrányból fel tudna állni a visszavágón. Pozitívum ugyanakkor, hogy valamennyi együttes kapuba talált, a négy mérkőzésen pedig összesen 19 gól esett.

Az est rangadójának a Benfica és a PSV Eindhoven közötti összecsapás tűnt, hisz mindamellett, hogy a portugál bajnokság második helyezettje a holland másodikat fogadta, e két gárda európai szinten is jelentős tradíciókkal rendelkezik. Hazai helyzetekkel kezdődött a találkozó, ám Saviola a kapufát találta el, Cardozo pedig kétszer is ziccerben hibázott: mindezekre csak Berg tudott válaszolni egy helyzettel. Így amikor a 37. percben Aimar a kapuba talált, nem érdemtelenül szerzett vezetést a Benfica. Amit a hazaiak még a szünet előtt meg tudtak duplázni: a 45. percben Coentrao passza után Salvió sarkazott a kapuba.

A fiatal argentin a fordulás után szép cseleket követően már háromra növelte csapata előnyét. A „sasok" ezt követően sem álltak le, de Saviola és Cardozo ezúttal sem tudott a kapuba találni, akárcsak a másik oldalon Lens. Megtette mindezt Roberto kapus hibája után Labyad a 80. percben, visszahozva ezzel kicsit a holland reményeket a visszavágóra, ám Saviola a 94. percben szerzett gólja alighanem megpecsételte a végig a pályán lévő Dzsudzsák Balázz csapatának sorsát.


Coentrao (pirosban) remekelt a PSV ellen, fél lábbal az elődöntőben a Benfica fotó: uefa.de
Coentrao (pirosban) remekelt a PSV ellen, fél lábbal az elődöntőben a Benfica fotó: uefa.de


Meglepően bátran kezdett Villarrealban a Twente, a holland listavezető egyértelműen uralta a játékot az első negyed órában, még akkor is, ha Lopez kapuja előtt igazán nagy helyzet nem alakult ki. Nem forgott komoly veszélyben a másik oldalon Mihajlov kapuja sem, a félidőnek pontosan a közepén egy szöglet után Marchena mégis megszerezte a vezetést a spanyoloknak. Ezt követően viszont már komoly fölénybe került a „sárga tengeralattjáró", mégis, Nilmar kapufáján kívül nem jutott el ziccerig. Az utolsó percekben azonban kétszer is megzavarodott a holland védelem, amit előbb Valero, majd Nilmar büntetett.

A második félidő úgy kezdődött, ahogy az első abbamaradt: a holland védelem kihagyott, Rossi pedig egy remek tekeréssel már a negyedik hazai gólt szerezte. Ezt egy Cazorla illetve egy Janko lehetőség követte, majd hosszú ideig nem történt semmi. A 80. percben aztán Nilmar egy pazar lefordulás után ötödik spanyol gólt is bevágta, a 90. minutumban pedig Janko vitte be a hollandok becsületgólját.

Menetel a Porto a bajnokságban (25 forduló alatt 23 győzelmet aratva máris bajnok) és menetel az EL-ben is, aminek ezúttal a Szpartak Moszkva itta meg a levét. Egy-egy nagy helyzettel kezdődött a találkozó, majd a 37. percig nem sok minden történt. Ekkor a Kolozsvári CFR egykori játékosa, Alvaro Pereira adott be remekül középre, ahol Falcao egy szép csukafejessel szerzett vezetést a portugáloknak. Az első félidő Falcao újabb helyzetével ért véget, a második viszont Hulk bődületes kapufájával indult. Ezen a találkozón azonban nem a brazil, hanem Falcao volt a főszereplő. A kolumbiai előbb előkészítette Varela találatát, majd miután Maicon egy szöglet után, Kombarov pedig egy remek indítás t követően 3-1-re módosította az állást, ismét Falcao percei következtek: a 84. percben lábbal, a 92.-ben pedig fejjel mattolta Dikan kapust.


Falcao méltán ünnepelt: háromszor is betalált a Szpartak kapujába fotó: uefa.de
Falcao méltán ünnepelt: háromszor is betalált a Szpartak kapujába fotó: uefa.de


A legfurcsább mérkőzést Kijevben játszották, ahol a Dinamo főleg az első félidőben hiába alakított ki egy sor ziccert, csak egy gólt tudott szerezni. A vendég Braga pedig úgy egyenlített, hogy tulajdonképpen egyszer sem lőtt veszélyesen kapura. A meccs hőse Arthur kapus volt, aki hatalmas bravúrokat mutatott be Jarmolenko, Huszev és Kravec helyzeteinél. A meccs legpechesebb játékosa Huszev volt, aki kihagyott helyzetei mellett egyszer rossz időben volt rossz helyen: a 13. percben egy szöglet után egy „billiárd-akció" után róla (a menteni igyekvő Vukojevics lábáról előbb Alanra, onnan pedig az ukrán középpályásra, majd a kapuba) pattant be a portugálok egyenlítő találata, amellyel a vendégek Jarmolenko 6. minutumban jegyzett felhőfejes-góljára „válaszoltak". A meccs balekja pedig Sevcsenko lett: a veterán csatár a 61. percben sípszó után rúgta el a labdát, amiért megkapta második sárga lapján, fél óráig emberhátrányban hagyva csapatát. Megjegyzendő, hogy a szünet után ez volt az egyetlen említésre méltó esemény!

Európa-liga, negyeddöntők:
Porto
- Szpartak Moszkva 5-1
gól: Falcao (37., 90., 92.), Varela (65.), Maicon (70.) illetve Kombarov (71.)

Villarreal - Twente 5-1
gólok: Marchena (23.), Valero (43.), Nilmar (45., 80.), Rossi (55.) illetve Janko (90.)

Benfica - PSV Eindhoven 4-1
gólok: Aimar (37.), Salvio (45., 52.), Saviola (90.) illetve Labyad (80.)

Dinamo Kijev - Braga 1-1
gólok: Jarmolenko (6.) illetve Huszev (14., öngól)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: